DEKOM

  Vaša korpa je
trenutno prazna.

dekom lasersko graviranje kristala broj telefona

Uputstvo za dizajnere i modelovanje sopstvenih kreacija


Uputstvo za dizajnere i modelare Često se srećemo sa pitanjim naših cenjenih kupaca i znatiželjnih posetioca sajta u kojim formatima je potrebno dostaviti fotografiju, 3D model i svaku drugu vrstu pripreme kada se ista želi ugravirati u neki od naših 3D kristala.

U nastavku ćemo dati detaljno uputstvo modelarima i dizajnerima ali pre toga moramo da odvojimo dve vrste priprema koju je moguće ugravirati:

1. 2D priprema obuhvata bilo kakvu digitalnu fotografiju ili grafiku. Ovde spadaju lične fotografije, logo neke firme, grb nekog kluba, slika omiljenog lika iz crtaća ili pak samostalno napravljena grafika sa dodatkom nekog teksta, dakle puno toga.

Pripremu ovakve vrste možete zamisliti kao najobičniju pripremu za štampu i u izradi se možete koristiti svim poznatim alatima poput Photoshop-a, Ilustratora, CorelDraw-a ili QuarkXPress-a. Dovoljno je da nam pošaljete izvorni .PSD fajl u slučaju PhotoShop-a, .CDR u slučaju CorelDraw-a, .AI u slučaju Illustratora ili pak bilo koji poznati format za 2D gafiku poput .JPG, .PNG, .BMP, .GIF ili .TIFF

Kad su u pitanju lične fotografije, svaka fotografija koju napravite savremenim digitalnim fotoaparatom kao i boljim mobilnim telefonom (2-3 Mega piksela) je dobra za graviranje u svakom kristalu ukoliko je rezolucija veća od 640x480 a to je uglavnom slučaj.

Čak i fotografije rezolucije 640x480 piksela (pa i manje) se mogu gravirati u kristalima manjih formata poput privezaka na primer. Uređaji obično prave fotografije u .JPG formatu ali i svaki drugi format za 2D grafiku od gore pomenutih je sasvim uredu.

Sigurno se pitate a šta ako želite da ugravirate staru fotografiju koju nemate u digitalnom već u izrađenom obliku (razvijena fotografija sa filma na fotografskom papiru)? U tom slučaju potrebno je digitalizovati fotografiju a imate nekoliko rešenja za to:

Jedno bi bilo da sliku skenirate nekim skener uređajem. Postavite sliku u skener i bez dodatnih podešavanja parametara skenera (osim ukoliko niste vešti sa računarima i znate šta radite) skenirajte željenu fotografiju. Nakon toga, pošaljite nam sken (najčešće .TIFF ili .GIF formati) a sve ostalo je naša briga. Potrudićemo se da fotografiju osvežimo i očistimo od svih neregularnosti nastalih prilikom skeniranja pre nego što krenemo sa graviranjem. Popravićemo i kontrast, osvetljenje i iseći pozadinu kako bi osobe ili objekti od interesa što više došli do izražaja u kristalu nakon procesa graviranja.

Drugo rešenje bi bilo da tu fotografiju digitalizujete tako što ćete je slikati digitalnom kamerom (fotoaparatom), a zatim taj fajl proslediti prilikom naručivanja kristala. Znači slika slike narodski rečeno.

U oba slučaja se gubi na kvalitetu izvorne fotografije ali je to zanemarivo mali gubitak i neće se primećivati u kristalu.

Treća opcija je pak da donesete fotografiju (ili nam je pošaljete brzom poštom) direktno na prodajni štand 3D kristala u Beogradu, šoping centar Ušće, II sprat, i dok vi popijete kafu, naše ljubazne kolege će pripremiti vašu fotografiju za veoma kratko vreme i napraviti u dogovoru sa Vama savršen poklon koji će se svima dopasti. :)

Na slici ispod imate uporedni prikaz procesa pretvaranja vaše fotogafije odnosno pripreme (konkretno za kristalnu plaketu) od sirove fotografije, preko fajla za konverziju i postupka pravljenja oblaka tačaka do finalnog proizvoda tj vaše fotografije/pripreme u kristalu.

Priprema fotografije za graviranje u kristalnu plaketu

Napomena:
Ukoliko je priprema prevelika i ne možete nam je poslati preko email-a ili putem forme za upload prilikom poručivanja, možete iskoristiti neki od servisa na internetu za slanje većih fajlova poput:

DropBox WeTransfer YouSendit

Ovo najviše znači dizajnerima gde PSD, CDR i drugi formati priprema mogu da budu "teški" i po 100 pa i više megabajta.

Mi u praksi ništa ne prepuštamo slučaju pa tako ne krećemo sa graviranjem dok nam vi ne potvrdite pripremu i date zeleno svetlo. Ovo se posebno odnosi i posebno je bitno kada se radi veća serija kristala (uglavnom za pravna lica). Pre nego što utvrdimo konačan izgled pripreme šajemo email sa izgledom pripreme u našem softveru u vidu mozaika gde svaka slika predstavlja kristal sa motivom koji se gravira posmatran iz različitog ugla. U nastavku možete videti kako izgleda jedan takav mozaik:

Priprema fotografije za graviranje u kristalnu plaketu

Napomena:
Kada su u pitanju pojedinačne kupovine preko sajta gde se obično gravira jedna fotografija ili grafika u željenom kristalu ne šaljemo pripremu na potvrdu osim u slučajevima kada to kupac nije naglasio prilikom popunjavanja porudžbenice u polju "Napomene". Za to uglavnom i nema potrebe jer se mi uvek trudimo da izvučemo maksimum i da raspored dodatnih elementa poput datuma, nekog teksta ili slično bude takav da se prostor u kristalu optimalno popuni, no neće nam biti teško da to uradimo za Vas ukoliko želite. :)

2. Nakon što smo pokrili deo vezan za 2D grafiku i fotografije, druga kategorija pripreme jesu 3D modeli koji ste vi sami napravili tj kreirali u nekom od softvera za 3D modeling poput AutoCad-a, 3D Studio Max, Maya, Google SkechUp itd. I sada želite da ih ugravirate u kristale. 3D kristali i jesu dobili ime po tome što su prvobitno bili namenjeni za graviranje 3D modela nekih proizvoda tj izrade prototipova i vizuelnu prezentaciju a onda se upotreba proširila i na razne 3D modele, od građevna, prevoznih sredstava, biljaka, životinja itd...

Ukoliko niste u vodama 3D modelinga a želeli biste da gravirate neki 3D model, recimo imate prijatelja pilota i želeli biste da mu za 50. rođendan izgravirate 3D model aviona mig29 (uz naravno posvetu i datum :)), ali niti imate model niti znate kako se 3D modeli prave javite nam se, možda imamo rešenje za Vas :).

Posedujemo veliku galeriju 3D modela (preko 1000) koji su već spremi za graviranje te nas možete kontaktirati putem kontakt forme i pitati za isti, ili raspitati o mogućnosti izrade ukoliko ga nemamo. Galerija sa 3D modelima koje imamo, na žalost, još uvek nije dostupna na našem web sajtu ali radimo na tome da uskoro postane dostupna našim cenjenim kupcima i posetiocima.

Za iskusne modelare i firme koje žele da ugraviraju model svog proizvoda ili logo u 3 dimenzije ili već nešto treće sledi par redova koji će Vam nabrojati šta je najvažnije kada pravite 3D model za pod-površinsko lasersko graviranje u kristalu:

Sam model možete praviti u bilo kom softveru za 3D modeling ali nam isti trebate dostaviti u formatu DXF (AutoCad-ov format) verzija R14 (stara verzija DXF formata iz 2000. godine). Ako nam model pošaljete u ovom formatu mi ćemo sigurno biti u mogućnosti da ga importujemo u naš softver i dalje pripremimo za graviranje.

Nije isključeno da ukoliko ne uspete da uradite konverziju iz nekog razloga, pošaljete 3D model i u nekom drugom formatu poput .MAX, .3DS, .OBJ. Mi ćemo pokušati da uradimo konverziju ali ne možemo Vam garantovati da ćemo uspeti u tome i da ćemo korektno importovati fajl. Dakle R14 je rešenje broj 1, a ukoliko bude problema, zajednički ćemo poušati da dođemo do upotrebljivog formata.

Velika galerija gotovih 3D modela spremnih za graviranje u Vaš kristal.

Napomena:
Kako je DXF R14 prilično star format cad fajla verovatno se pitate zašto baš taj koristimo kad postoje bolji i noviji formati u koje se smeštaju 3D modeli. Odgovor je da tehnologija laserskog graviranja ima svoje limite po pitanju detalja koje je moguće postići u kristalu. U softveru praktično možete napraviti neverovatno kompleksan 3D model, ali limiti ne dozvoljavaju da se ta kompleksnost i geomterija ugraviraju u kristal onako kako ste je vi izmodelovali. Ispostavlja se da je DXF R14 idealan za upotrebu u svrhu podpovršinskog laserskog graviranja te se i dalje koristi.

Budite svesni limita koje postoje u DXF formatu prilikom rada na modelu. Možete se desiti da je 3D model previše kompleksan pa da iz tog razloga ne možete izvršiti konverziju. Na linku ispod možete videti specifikaciju formata DXF R14. Verujemo da iskusnijim modelarima možete pomoći prilikom izrade modela.

Specifikacija DXF R14 formata

Ako koristite 3D Studio Max za izradu 3D modela, postoji vrlo dobar alat kojim možete redukovati broj poligona od kojih se sastoji model a samim tim i dobiti dobar model za graviranje. Ovo je jako bitno jer pojedinačni objekat u formatu DXF R14 ne može imati više od grubo 32000 poligona te mu je neophodna optimizacija. O optimizaciji možete pročitati na linku ispod:

Optimizacija modela u 3D Studio Max

Još bismo napomenuli da posvetite više pažnje ivicama objekta modela a da zanemarite površine. Kako je finalni fajl za graviranje takozvani oblak tačaka (point cloud) sve površine su prekrivene sa par slojeva tačaka a konture odnosno ivice objekta koji čine geometriju sa nekoliko desetina. Dakle dodajte više ojekata i poligona prilikom modelovanja ivica i time će ceo objekat biti naglašen u kristalu. Na slici ispod imate primer objekta na kome su ivice utonule i stopile se sa površinama kao i model na kome su ivice jasno naznačene te 3D model u kristalu sada izgleda mnogo kvalitetnije i reprezentativnije.

Dobar i loš način modelovanja za graviranje u kristalu.

Spomenuli smo point cloud, format koji naš softver exportuje kao finalni fajl za graviranje. Možete se više informisati na linku sa Wikipedije: Više o point cloud formatu ovde

Nadamo se da će ovaj članak pomoći dizajnerima i modelarima kako bi što efikasnije i sa manje muka napravili odgovarajuće formate pripreme koje će savršeno izgledati kada ih ugraviramo u kristale. Verujemo da će biti veoma interesantni i reprezentativni i da će oduševiti svakog ko bude imao priliku da ih pogleda.

Za sva dodatna pitanja smo tu.Kontakitrajte nas.
Početna | Poručite kristal | Pomoć pri naručivanju | Česta pitanja | O nama | Kontakt
Gotovi motivi | Lične fotografije | Motivi po porudžbini | 3D portreti
Linkovi o kristalima | O poklanjanju i poklonima | Tehnologija graviranja | Uputstvo za dizajnere | Predlozi za izradu poklona u kristalu
Sportska takmičenja | Poslovni partneri | Kongresni turizam | Dan zaljubljenih | Rođendani | 8. mart
© 2021 DEKOM d.o.o., M.S. Gorčila 5, 22320 Indija, R. Srbija | office@dekom.co.rs | +381 (0)22 558-093