DEKOM

  Vaša korpa je
trenutno prazna.

dekom lasersko graviranje kristala broj telefona

Tehnologija graviranja

3d lasesko graviranje u kristaluPodpovršinsko lasersko graviranje (Sub Surface Laser Engraving-SSLE) je tehnologija graviranja modela u samom materijalu, odnosno ispod njegove površine. Obično se koristi za graviranje u materijalima koji su zbog svojih optičkih karakteristika (providnost) pogodni za graviranje (prelamanje svetlosti laserskog zraka je malo), a tu pre svega spadaju kristal, ali i staklo, pleksiglas itd... SSLE tehnologija je nova u svetu i odmah nakon pojave postala je pravi hit. Danas je pomoću ove tehnologije moguće izgravirati bilo kakvu 3D kreaciju (model), neku grafiku ili ličnu fotografiju u kristalu i pri tome sve to uraditi podpovršinski, dakle u samom materijalu nenarušavajući njegov oblik i spoljašnji izgled. Mi smo ovladali ovom tehnologijom, podpovršinskim 3D graviranjem u kristalu, a kako bismo vam je približili opisaćemo komponente našeg 3D studija:

1. 3d kamera / sa stalkom

3D kamera koju posedujemo je tehnološki inovativan I nov proizvod namenjen za 3D digitalizaciju slike (portreta). Koristimo je za slikanje 3D portreta ali i drugih objekata. Bazirana je na tehnologiji digitalnih kamera (beloj-halogenoj svetlosti) I direktno je priključena na računar preko brze FireWire veze. Sam proces uzimanja fotografije je u potpunosti siguran za ljude, i u delu sekunde hvata 3D geometriju (oblik) i teksturu (boje) i to mnogo brže nego laserski bazirani digitalajzeri. Ovako se dobija 3D model koji je prazan sa zadnje strane tj. zahvata 180º. Postoji mogućnost sastavljanja i dorade dva modela i tada se dobija pun 3D model od 360º. Mogu se slikati i manji predmeti do maksimalno 75 x 75 cm. Pored primene u podpovršinskom graviranju kristala ova kamera ima primenu i u drugim oblastima (kompjuterskoj animaciji, razvoju video igara, specijalnim efektima za filmove, kao i u medicini). Kamera hvata samo glavu (poprsje), tj. ne može da slika celo ljudsko telo telo. O detaljima ove tehnologije možete se detaljnije informisati na web sajtu proizvođača - kanadske firme Inspeck.

2. Laserska mašina za podpovršinsko graviranje (Sub-Surface Laser Engraving machine)

Laserski uređaj za 3D podpovršinsko graviranje je proizvod vrhunske tehnologije koji sadrži integrisanu lasersku tehnologiju, numeričko upravljanje I softwer za obradu fotografija. Fokusiranjem laserskog snopa velike energije u jednoj tački unutar providnog materijala, dolazi do menjanja strukture materijala i formiranja vidljive tačke. Pomeranjem laserskog snopa, koji se kontroliše računarom, u kristalu nastaje 3D slika. Kao izvor zelene laserske svetlosti koristi se Nd: YAG, sa laserskom talasnom dužinom od 532nm. Maksimalna veličina kristala koji može da se gravira je 400mm×300mm×90mm.

3. Računar sa potrebnim softverom

Za uzimanje 3D fotografija, njihovu obradu, pripremu modela za graviranje, kao I upravljanje radom mašine koristi se standardni računar pod Windows XP operativnim sistemom. Postoji set alata i softvera koji se koristi prilikom izrade modela za graviranje, a njihova upotreba zavisi od vrste modela koji se gravira u kristalu. (fotografija, 3D model, tekst itd.)

4. Rasveta

Po potrebi se, prilikom slikanja, koriste dva dodatna izvora difuzne svetlosti. Obično su to dva reflektora ukupne jačine 200W.

5. Pozadina za slikanje

Pozadina omogućava softveru za digitalizaciju slike da zanemari pozadinu objekta koji se slika, a uobičajeno se koriste zelena I plava podloga. Pri snimanju 3D kamerom mi koristimo zelenu podlogu tako da je isključeno da osoba koju slikamo koristi istu na garderobi. Poželjno je da osoba koju slikamo nosi odeću tamnijih boja (crna, siva, smeđa, braon i slično) kako bi proces digitalizacije bio najuspešniji.

3d lasesko graviranje u kristalu

Na prvi pogled oprema koja se koristi pri podpovršinskom 3D laserskom graviranju u kristalu deluje jednostavo. Ipak radi se o veoma kompleksnom hardveru i elektronskim komponentama čiji rad kontroliše izuzetno komplikovan softver. Graviranje se odvija po sve tri dimenzije što ostavlja puno prostora dizajnerima da motiv koji se gravira učine jedinstvenim. Treba istaći i činjenicu da je oprema koju posedujemo jedinstvena u Srbiji i u 99% slučajeva možemo da se izborimo sa zahtevima koje pred nas postavljaju naši kupci i partneri. Za dodatna pitanja i odgovore molimo Vas da posetite sekciju "često postavljana pitanja" a ako ni tu ne pronađete odgovor slobodno nas kontaktirajte, rado odgovaramo na sva pitanja.

Početna | Poručite kristal | Pomoć pri naručivanju | Česta pitanja | O nama | Kontakt
Gotovi motivi | Lične fotografije | Motivi po porudžbini | 3D portreti
Linkovi o kristalima | O poklanjanju i poklonima | Tehnologija graviranja | Uputstvo za dizajnere | Predlozi za izradu poklona u kristalu
Sportska takmičenja | Poslovni partneri | Kongresni turizam | Dan zaljubljenih | Rođendani | 8. mart
© 2020 DEKOM d.o.o., M.S. Gorčila 5, 22320 Indija, R. Srbija | office@dekom.co.rs | +381 (0)22 558-093